d2be Business Coaching

Vandaag stel ik Sandra Wissink aan jullie voor. Waarschijnlijk weet ze het zelf niet, maar Sandra is een van de personen die me heeft gebracht tot waar ik nu ben. Al jaren kom ik bij haar in de beautysalon. Naast ontspanning en huidverbetering is er ook altijd ruimte voor een goed gesprek. Vol bewondering heb ik gekeken hoe zij is gekomen, naar waar zij vandaag staat en hoe ze er staat. Sandra onderneemt veel en blijft in alles heel dicht bij haarzelf. Heel knap. Tijd dus om eens een gesprek met haar aan te gaan over ondernemen. 

Wanneer ben je gestart met ondernemen?

In 2004 ben ik gestart met Sandra’s Beautysalon in Utrecht. Toen was ik nog in loondienst (3 dagen) bij de bank en gaf 2 avonden in de sportles. Het was makkelijker om er, in de basis, nog een baan naast te hebben. Dit gaf me een bepaalde zekerheid en minder druk tot omzet “moeten” draaien. Ik adviseer dit dan ook iedereen. Werken vanuit druk, met een bepaald “moeten”, is volgens mij niet de juiste insteek. Je straalt dit uit, vaak heb je ook minder plezier en dat werkt door in je bedrijf. Zelf heb ik een vakopleiding gevolgd naast mijn baan. Hierin leerde ik niets over ondernemen, marketing, verdienmodellen etc. Dit heb ik zelf moeten uitvogelen en ik las dan ook veel boeken, o.a. “Alles wat je moet weten als startende ondernemer”. Mijn zus hielp mij met de boekhouding, waarbij ik over haar schouder meekeek.  Ik ben wat dat betreft een leek, hoewel ik inmiddels het wel veel meer begrijp. 

Heb je geïnvesteerd? 

Niet in de start. Ik had gespaard en zo een buffer opgebouwd om te kunnen starten. Van te voren had ik berekend, wat ik minimaal nodig had aan half jaar salaris. Dit toen overlegt met mijn man en vervolgens ben ik met deze buffer gestart. In het begin was dit erg raar. Ik had nog niet zoveel klanten. Dat voelde onrustig. Maar ik adviseer iedereen, GENIET HIERVAN!. Je krijgt het namelijk vanzelf druk en dan kijk je heimelijk terug naar die tijd. Ook heb ik in de start bewust gelet op de kosten. Ik heb een stoel gekocht, wat voorraad en ik had de salon in huis. Veel zaken heb ik ook zelf gedaan, zoals mijn website. Daar was toen nog tijd voor en ik vond het leuk. Je hoeft als ondernemer niet altijd direct veel kosten te maken. Kijk naar wat er echt nodig is voor jouw bedrijf. Een professionele slag kan later, als er meer geld voor is. Dan is het gelijk ook weer een mooi moment om dit te delen met je fans en volgers.

Wat als je wel grootser had gedacht?

Ik zie schoonheidsspecialisten die het wel grootser aanpakken. Maar zij hebben meer dan alleen vakkennis. Zij hebben ook een droom om het groter aan te pakken. Groter is niet altijd succesvoller, het geeft meer risico’s, maar als je dat echt wil moet je bij jezelf andere ondernemer skills en zakelijk inzicht aanspreken. Ook laten zij zich coachen, wat er zeker toe bijdraagt dat het dan goed komt. Zelf heb ik deze ambitie niet. Zo’n 3 jaar geleden stond ik op een kruispunt. Het vak veranderde en kwamen meer machines aan te pas in de branche. Naar mijn idee gaat het, bij beauty, om de kern en ik wil graag op natuurlijke basis werken. Toen ben ik ook gaan kijken naar “Wie ben ik en wie ben ik in mijn werk?” Dit bracht mij tot waar ik nu ben. Manueel is weer sexy, en ook holistisch en natuurlijk.  Op deze manier werk ik graag 1-op-1 met mensen. Wil ze een rustmoment geven, waarbij ze hun hart kunnen luchten en ze hun huid over kunnen laten aan mij. Uiteindelijk heeft mij dit een trouwe klantengroep geleverd. Dat is voor mij de bevestiging dat ik goed bezig ben en ik ben dan ook happy. Nog een tip. Blijf bij jezelf. Weet wat je wil, waar je staat en hoe/wat je wil verdienen. 

Hoe wist je welke stappen je moest nemen?

Na 2,5 jaar kwam het moment om te besluiten wat ik zou gaan doen met de 3 banen. Er kwamen meer klanten in de salon en het werd steeds lastiger om ze in te boeken. Dit juist vanwege de andere 2 banen. Ondertussen was ik ook moeder en kon ik de kinderen lastig kwijt bij een kinderdagverblijf. De vraag was hoe ik nou handig mijn tijd kon indelen. Op dat moment werden de sportlessen opgeheven en dit gaf voor mij gelijk de doorslag. Ik zou volledig gaan voor de salon. In eerste instantie had ik de salon nog in huis. In de start ging dit ook prima. Het was nog rustig. Maar toen het bedrijf eenmaal groeide, werd het steeds lastiger om zakelijk en privé gescheiden te houden. Ook in mijn rol als moeder en ondernemer. Zodra het kon hebben wij vervolgens de salon naast het huis laten bouwen. Hier gingen wat rekensommetjes aan vooraf, maar het moest kunnen. Een salon buiten huis zorgde ervoor dat ze anders kon gaan plannen en meer afspraken kon inboeken. Ook is de scheiding tussen privé en zakelijk duidelijker en kan je toch iets meer de deur afsluiten, als je klaar bent met werk. De kosten voor de ruimte zijn nu ook aftrekbaar, wat toch weer scheelt.

Wat betekent money mindset voor jou?

Mindset overall. Wees specifiek in het uitspreken van je doelen, je wensen. Je wensen komen uit. Zorg goed voor jezelf, dit zorgt dat je met goede energie kunt werken. Ik stel mezelf elk jaar een doel. Daar start ik dan vrolijk aan. En dat gaat ook goed. Maar op het moment dat het met jezelf niet goed gaat, dan merk je dit gelijk in je omzet. Als je dan kijkt naar money mindset, durf te vragen wat je waard bent. Jij bent de specialist, daar mag je voor betaald worden. Geld is niet vies. Zelf denk ik nog wel eens dat een product misschien iets te duur kan zijn. Dat is dan eigenlijk het verhaal van de roze olifant, hier moet je je niet op focussen. Ik noem het bedrag dan ook hardop, overtuigd. Mensen weten ook wat ze kopen. Sta achter je prijzen. Help mensen met goed advies en het juiste kopen. Kopen ze het niet bij jou, dan staan ze wel in de drogist. In de start is het dan ook beter om klanten te zoeken buiten je kennissenkring. Want het is lastig om dan commercieel te zijn tegenover familie, vrienden en kennissen.  Wel zijn het je beste ambassadeurs! 

Verder werk ik ook met doelen en overzichten. Het zorgt voor een extra trigger. Daarbij vind ik dat je, wanneer je lang wil ondernemen, echt inzicht moet hebben in je bedrijf. Dat zorgt dat je kunt sturen. Ook in slechte tijden. 

Laatste vraag. Wat maakt jou succesvol?

Ai, lastige. Want wat is nou succesvol. Voor mij zit succes niet in een geldbedrag op mijn rekening. Ik wil als schoonheidsspecialiste iets bijdragen voor een ander. Ik zorg voor de mensen en daarvoor komen zij bij mij. En dit lukt, mensen koppelen dit ook terug aan mij. Dit maakt dat mijn missie is geslaagd. En…. Dan komt de beloning in geld ook vanzelf op je bankrekening!

Een laatste tip? 

Zorg voor inzicht. Een boekhouder helpt je, maar kijkt niet naar waar je nu staat of waar je naar toe wil. Het is goed om te weten wat je te wachten staat, zo kan je sturen. En blijf vooral je gezonde verstand gebruiken. Anders kost het je onderneming.

 

Goed voor jezelf zorgen is erg belangrijk, daarom nodigt Sandra je uit om een bezoek te brengen in haar salon. Wanneer jij als lezer van deze blog dat in juni 2019 doet, ontvang je als aanbieding € 2,50 korting op een behandeling naar keuze. Een afspraak kun je direct plannen op de site www.sandrabeautysalon.nl. Wanneer je bij de opmerking d2be plaatst, ontvang je de korting bij je bezoek.