Buffer berekenen voor je bedrijf
14 september 2021 

Buffer berekenen voor je bedrijf

Geld. Voor zoveel ondernemer een zooo niet sexy onderwerp. Maar face it, er moet brood op de plank komen. Een buffer is zo belangrijk voor jouw bedrijf. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Zonder geld kun je wel inpakken. Het is gewoonweg nodig om jouw bedrijf draaiende te houden. 

Het hebben van een buffer zorgt voor rust in je koppie

Het hebben van genoeg geld in je bedrijf zorgt er voor rust in je koppie. Wanneer je dan een tegenvaller hebt, ga je niet direct acteren vanuit paniek. Een buffer berekenen is niet lastig. Je moet er wel even voor gaan zitten.

Hoeveel moet je nou aan buffer hebben? Hier zijn de meningen over verdeeld. Vaak wordt gesteld dat de buffer 2 maanden de operationele kosten moet kunnen dragen. Dit zijn de vaste kosten. Want deze heb je ook als er geen omzet binnenkomt.

Zelf hou ik een buffer aan van 3 maanden voor vaste kosten, maar ook mijn salaris. Zo kan ik in wat mindere tijden in ieder geval de vaste kosten en salaris blijven betalen. En ook gebruik ik het voor de vakantieperiode's. Dit geeft mij een prettig en vrij gevoel. Het zorgt ervoor dat ik in rust blijf ondernemen en niet snel in de stress raak. De buffer is er om de dalen op te vangen en het saldo verschilt dus af en toe. Ik gebruik het in de maanden dat ik minder omzet draai.  Deze maanden zijn redelijk voorspelbaar. Wordt de buffer te hoog , bepaal ik wat ik ga doen met dat extra geld. Natuurlijk probeer ik de omzet wel zo hoog mogelijk te krijgen in de mindere maanden, maar ik mag zeker wel aan het potje komen. Wanneer ik wat heb gebruikt, vul ik de buffer weer aan tot het gewenste bedrag.

Hoe moet je de buffer berekenen?

Een buffer berekenen is voor iedereen anders. Het is sterk afhankelijk van de kosten die je hebt in je bedrijf. En waarbij jij je prettig voelt. Je wilt de vaste kosten kunnen opvangen. Deze lopen door wanneer je geen of weinig omzet hebt. De volgende stappen kunnen jou hierbij helpen om je buffer te berekenen:

1. Start met bepalen wat je maandelijkse, vaste, kosten zijn. Dus welke kosten komen er altijd terug en zijn er ook wanneer je omzet wegvalt. Het beste pak je een gemiddelde van de afgelopen 12 maanden.

2. Check hoe je omzet de afgelopen jaren zich heeft ontwikkeld per maand. Wanneer waren de pieken en wanneer de dalen. Wat is de trent? En als je kijkt naar het komende jaar. Wat verwacht je dan dat je omzet gaat doen? Zijn er bijvoorbeeld vakanties gepland of andere zaken die je omzet kunnen beïnvloeden?

3. Bepaal op deze gegevens wat jou een fijn gevoel geeft om als buffer te hebben. Wil je twee of meer maanden kunnen opvangen? Vergeet daarbij niet je salaris mee te nemen ;-)

Hoe bouw je die buffer?

Nu heb je je buffer berekend. Maar hoe ga je aan deze buffer komen? Staat er nu al een bedrag op je rekening dat je kunt missen? Zet dit dan vast apart. De rest ga je sparen. Dat doe je door elke maand een vast percentage van je omzet apart te zetten. Dit percentage bereken je als volgt:

Deel het totaal bedrag aan buffer dat je hebt bepaald door je totale omzet in een jaar.
Stel je buffer bereken je op 10.000 euro. En je omzet is 100.000 euro. Dan is het percentage 10%.

Vanaf dit moment zet je van elke omzet 10% opzij voor je buffer. Net zo lang tot je de gewenst buffer hebt bereikt. Wanneer het nu lastig is om 10% opzij te zetten, start dan met een lager percentage en schroef dit elke keer op. Hou je ergens een keer geld over, dan kun je dat erbij storten.


Een buffer berekenen is niet lastig. Maar het opzij zetten ervan vraagt discipline

Een laatste tip

Nog een laatste tip. Wanneer je je buffer hebt bereikt, wees dan niet bang om het ook te gebruiken. Want wanneer jij je buffer niet gebruikt om de dipjes op te vangen, dan blijf je alsnog ondernemen vanuit krapte. Er komt altijd weer omzet binnen, waarmee je de buffer kunt aanvullen.

Laat me vooral weten wat je van dit blog vindt en laat hieronder je reactie achter.

Reactie plaatsen