Buffer berekenen voor je bedrijf
13 augustus 2022 

Buffer berekenen voor je bedrijf

Buffer berekenen voor je bedrijf

Geld. Voor zoveel ondernemer is dit geen sexy onderwerp. Maar face it, er moet brood op de plank komen en een buffer is belangrijk voor jouw bedrijf. Het zorgt ervoor dat je je bedrijf draaiende kunt houden. Onverwachte kosten op kan vangen en ook de mindere tijden. Maar hoe bereken je nou zo’n buffer. En wat is een goede buffer? 

Een goede buffer zorgt voor rust in je koppie

Het hebben van genoeg geld in je bedrijf zorgt voor rust in je koppie. Wanneer je dan een tegenvaller hebt, ga je niet direct acteren vanuit paniek. Maar hoe hoog moet die buffer zijn?

De meningen zijn verdeeld over hoeveel buffer je moet hebben in je bedrijf. In de regel wordt gesteld dat de buffer 2 maanden de operationele kosten moet kunnen dragen. Maar er zijn ook ondernemers die zeggen dat dit 12 maanden moet zijn. De buffer moet je vaste kosten kunnen dragen op momenten dat er geen of weinig omzet is. Wanneer er dan shit is, kun jij alsnog door met je bedrijf.

Het ligt er uiteindelijk aan waar jij jezelf fijn bij voelt en hoe je bedrijf eruit ziet. Want waarom zou een goede buffer er enkel voor de vaste kosten zijn en niet ook voor je salaris. Of ook voor marketing? Hoe dan ook, het hebben van een goede buffer zorgt ervoor dat je in rust blijf ondernemen en niet snel in de stress raak. De buffer moet de dalen  in omzet op kunnen vangen. Met een buffer die minimaal 2 maanden operationele kosten en salaris opvangt, heb je een goed uitgangspunt.

Hoe moet je de buffer berekenen?

Hoe hoog de buffer moet zijn, is sterk afhankelijk van de operationele kosten die je hebt in je bedrijf. Het gaat in eerste instantie om de kosten die doorlopen wanneer je geen of weinig omzet hebt. De volgende stappen kunnen jou helpen om je buffer te berekenen:

  1. Start met bepalen wat je vaste kosten zijn. Dit zijn kosten die met regelmaat terugkomen (maandelijks, per kwartaal of jaarlijks) en je ook hebt als je geen omzet draait. Denk aan huur, je team, software, abonnementen, verzekeringen etc.  Kijk terug over het afgelopen jaar wat deze kosten waren.
  2. Tel deze kosten bij elkaar op en deel door 12. Zo heb je een gemiddeld bedrag aan vaste kosten per maand.
  3. Check hoe je omzet de afgelopen jaren zich heeft ontwikkeld per maand. Wanneer waren de pieken en wanneer de dalen. Wat is de trend? En als je kijkt naar het komende jaar. Wat verwacht je dan dat je omzet gaat doen? Zijn er bijvoorbeeld vakanties gepland of andere zaken die je omzet kunnen beïnvloeden?
  4. Bepaal op basis van deze gegevens wat jou een fijn gevoel geeft om als buffer te hebben. Wil je 2 of meer maanden kunnen opvangen? En wil je naast de vaste kosten ook nog andere zaken kunnen blijven betalen? Denk bijvoorbeeld aan je eigen salaris.

Een laatste tip

Nog een laatste tip. Wanneer je je buffer hebt bereikt, wees dan niet bang om het ook te gebruiken. Want wanneer jij je buffer niet gebruikt om de dipjes op te vangen, dan blijf je alsnog ondernemen vanuit krapte. Er komt altijd weer omzet binnen, waarmee je de buffer kunt aanvullen.

Laat me vooral weten wat je van dit blog vindt en laat hieronder je reactie achter.

Reactie plaatsen