d2be Business Coaching

Wendy ken ik al een hele tijd en ik weet nog goed dat zij startte als ondernemer. Ik vond haar toen superstoer, omdat ze deze stap ging zetten. Dat is inmiddels alweer 10 jaar geleden en ik vond het tijd voor een interview ter inspiratie.

Wendy

Hoe ben je gestart?

Alweer 10 jaar geleden ben ik gestart als ondernemer. Voor die tijd werkte ik in loondienst als secretaresse. Alleen ik was aangenomen als administratief medewerkster. Dit was wel heel wat anders en het moet je in de genen zitten. Dit lag mij duidelijk niet en in goed overleg ben ik ontslagen. De deal was dat mijn toenmalige werkgever me zou ondersteunen in het zoeken naar werk en naar wat ik dan wel wilde.In die tijd was ik met een groepje collega’s ook bezig met het maken van een nieuwe site. Dit was zo leuk om te doen! Ik had ooit een HTML cursus gedaan, maar nu was er zoveel meer mogelijk. Toen wist ik wat ik wilde. Ik wil dit, ik wil websites maken. Al mijn kwaliteiten kon ik hierin kwijt, zoals analyseren, creatief bezig zijn, mooie dingen maken en zaken uitzoeken. Alles zit erin. Mijn oud werkgever heb ik dus gevraagd mij te ondersteunen, zodat ik een cursus tot webdesigner kon volgen. (toen stiekem toch nog best HTML achtig). Ondertussen was ik ook op zoek naar nieuw werk, maar het was in de meest slechte tijd. Bij het UWV had ik mijn CV ingediend. Deze was wel wat anders dan de standaard CV (zegt ze lachend). Ik had een layout die niet standaard was, ik benoemde mijn kwaliteiten en redenen waarom een werkgever mij zou moeten aannemen. Dit alles ondersteund met een grafiekje en foto’s.  

Ineens ondernemer

Het UWV was onder de indruk van mijn CV en vroeg me of ik dit niet ook voor hun “klanten” wilde doen. Dit zou dan een betaalde opdracht zijn als ZZP’er. Maar ja, dat was ik niet. Dus op naar de KvK en mijzelf ingeschreven en direct een eerste betaalde opdracht. Met mijn manier van CV maken, hebben mensen hierdoor ook een baan gekregen. Daar ben ik best trots op. Toen het potje van het UWV, waaruit ik werd betaald, leeg was ben ik verder gegaan met mijn bedrijf. Ik ben mij meer gaan verdiepen in webdesign en programma’s als Joomla en WordPress. Vooral die laatste omdat ik merkte dat veel klanten ook zelf aan hun website willen werken. En zo kreeg ik steeds meer opdrachten.

Wat als je terugkijkt?

Het is nu een heel andere tijd. Wanneer je nu voor jezelf begint is er heel veel te vinden op internet. Neem alleen al Facebook. Hier vind je groepen voor ondernemers, kan je Webinars volgen, etc.. Toen had je alleen nog Hyves, LinkedIn werd hoofdzakelijk gebruikt om een baan te zoeken en Facebook was nog in opkomst. Zelf heb ik veel geleerd via Youtube. Er waren misschien wel businesscoaches, maar die zijn niet op mijn pad gekomen in ieder geval. Als dat wel was gebeurd, dan zou alles wel sneller zijn gegaan dan nu. Ik had bedacht te gaan werken aan mijn bureau op zolder met de baby ernaast in de box. Ik was circa 1 jaar als ondernemer bezig en zwanger van mijn 1e dochter. Heel leuk bedacht, maar dat werkte natuurlijk niet zo. Uiteindelijk werkte ik veel in de avonduren en, wanneer het lukte, tijdens de middagdutjes van mijn dochter. Dit was best zwaar, ik werkte vaak nog tot laat in de avonden. Maar toch zou ik het weer zo doen. Het gaf me vrijheid en ik was er fulltime voor mijn dochter.

Wat voor type ondernemer ben je?

Ik ben graag op mijzelf, maar vind samenwerken met anderen ook heel leuk (op momenten dat het mij past). Toen de kinderen nog niet naar school gingen was het prima om, via via,  mondjesmaat opdrachten te krijgen. Dat was behapbaar, ook gelet op de avonduren. Op het moment dat de kinderen naar school gingen, ben ik van alles gaan ontdekken. Een ideale klant?? Daar had ik bijvoorbeeld al wel van gehoord, maar was er nog niet aan toe in mijn bedrijf.Op social media krijg je van alles over je heen. Maar soms is het voor jou als ondernemer, nog niet het juiste moment. Blogs, funnels, coaches, marketing. Pfff. Je wordt overweldigd. In het begin dacht ik ; “Weet ik veel” en vervolgens ben ik gaan zoeken naar wat bij mij past, mijn onderneming en mijn klanten. Daar ben ik nu trouwens weer mee bezig.  

Hoe zie je 2020 voor je?

Afgelopen jaar was een tijd van heel veel uitzoeken, leren en kijken waar ik tegenaan loop. Ook het ontmoeten van andere ondernemers en daarmee meer in gesprek gaan. Het is fijn als je kunt sparren, praten over je business met ondernemers onder elkaar. Die snappen waar je het over hebt. Je kunt veel van elkaar leren, helpen en inspireren. Het jaar 2020 staat in teken van veranderen. In januari ben ik gestart met een businesscoach. Ik heb het gevoel dat ik opnieuw begin. Nu wil ik de juiste stappen zetten in het bouwen van mijn onderneming. Opnieuw, en nu goed, kijken naar mijn visie, missie, ideale klant, aanbod en natuurlijk mijn site 😉 Iemand die naast mij staat is dan fijn. Het gevoel dat je niet alles alleen hoeft te doen.Het vinden van een businesscoach was wel even een zoektocht. Je wilt toch een coach waar je connectie mee voelt. Voor mij was de doorslag een combi in spiritualiteit en business. Dan kijk je eerst naar jezelf. Hoe zit jij in elkaar, wat heb je in je, wie ben jij. Maar ook naar de mensen die je om je heen hebt. Vervolgens ga je vandaaruit je business bouwen. 

Je bent gaan investeren in jezelf. Hoe kwam deze verandering?

Vanuit het besef dat ik toch niet alles alleen kan. Het investeren begon met kleine bedragen. Ik vond het lastig om te investeren. Paniekgevoel van…aaahh, maar komt mijn geld dan wel weer terug? Toen ik koos voor het coachingstraject vond ik het ook enorm spannend. Maar tegelijk ook een fijn gevoel. Even ademhalen…en betalen. Ook komt het door het besef dat het tijd wordt om te investeren in mijn eigen ontwikkeling. Ik kan wel zo door blijven gaan en alles alleen blijven doen, maar dan duurt het zo weer een paar jaar. Zonde, want nu kan ik sneller het dubbele verdienen, heb ik mijn investering terug en ben ik sneller gegroeid. Je ontmoet dan trouwens ook weer andere ondernemers en ontdekt waar je op vast loopt. Er worden vragen aan je gesteld, die je jezelf niet stelt. Dit is erg waardevol.

Wat is jouw tip aan andere ondernemers?

Laat je niet overdonderen door van alles wat je tegenkomt op social media. Kijk stap voor stap wat bij jou en je onderneming past. Sommige adviezen, tips en tricks komen op je pad, terwijl je daar nog niet aan toe bent. Begin bij het begin. Ik adviseer dit ook aan klanten. Want ik kan bijvoorbeeld geen site maken voor een klant, die nog niet zijn of haar ideale klant in beeld heeft.