d2be Business Coaching
Dat was de vraag die ik laatst kreeg. Er gingen allerlei gedachten door mij heen. Uitgeven aan kleding, nieuwe schoenen (kan je nooit genoeg van hebben) een leuk reisje. Ik weet er wel raad mee. Maar dat was toch niet echt de bedoeling. Ze had plannen. Vanwege een reorganisatie was ze ontslagen en had een fijne zak met geld mee gekregen. Hoe jammer ze het ook vond om niet meer bij het bedrijf te kunnen werken, hoe leuk ze het ook vond om een toekomst tegemoet te gaan die open lag. Toegeven, de zak met geld maakte dit wel makkelijker. Ingeschreven bij de KvK en aan de slag als ondernemer. Ze had al nieuwe opdrachten in het verschiet liggen. Dit zorgde gelijk voor een lekker inkomen, zeker ook omdat haar kosten niet hoog waren. Maar zonde om het geld op een spaarrekening te laten staan. “Ik wil het investeren en wel in vastgoed“. Een lach kwam op mijn gezicht, want ik mocht haar hierbij helpen.

Geruchten zijn niet altijd juist
Hoewel de geruchten je anders doen vermoeden, is het zeker mogelijk om te investeren in vastgoed. Het is nuttig om je plan, en aanvraag, bij meerdere financieringspartijen voor te leggen. Een (huis)bankier is, vaak, wat meer terughoudend, Maar haar tarief is daarentegen vaak wel goed. Een partij die is gespecialiseerd in het financieren van vastgoed is misschien wat duurder, maar bij een goede aanvraag en een juist pand, is er minder terughoudendheid. Zo lang jij voldoende eigen middelen tot je beschikking hebt en een gedegen plan, zijn er zeker partijen die willen financieren. 
 
Wanneer een bank, of andere financier, iets een goed object vindt, hangt af van hun voorwaarden. Doorgaans kunnen woningen goed worden gefinancierd. Winkels, kantoren en bedrijfspanden wat lastiger. Dit heeft te maken met o.a. de gebruiksmogelijkheden van een pand, de plek waarop het pand staat en de verhuurbaarheid. Het is dus handig om je hier van te voren goed over te laten informeren.  

Eigen geld

Je zal altijd zelf een deel moeten investeren, wat maakt dat je (spaar)geld tot je beschikking moet hebben. Hoeveel dit is, hangt dan ook weer af van de voorwaarden van de financier en het type pand. Daarnaast zullen de financieringslasten, zoals rente en aflossing, betaald moeten kunnen worden. Hier wordt vaak de eis gesteld, dat de huuropbrengst deze lasten moet kunnen dragen. Ook andere kosten die er bij komen kijken, zoals beheer, vaste lasten etc. moeten uit deze huur kunnen worden voldaan.  

Ook investeren?

Overweeg je zelf ook te investeren in vastgoed? Laat je adviseren. Zorg dat je een adviseur hebt die voor jou de aanvraag van een financiering bij meer partijen kan neerleggen en jou voorziet van een eerlijk advies. Maar zorg ook ervoor dat je je laat adviseren over eventueel benodigde vergunningen, verhuurbaarheid, rechten/plichten van de huurder en verhuurder etc. Kortom zorg dat je een goed (financierings)plan hebt en op de hoogte bent van de (eventuele) risico’s.