d2be Business Coaching

Op het moment dat er een kindje op komst is, verandert je leven. Er wordt dan ook gekeken naar het financiële plaatje. In mijn omgeving zie ik dan, dat het toch vaak de vrouw is die minder gaat werken. Het is zo jammer, dat als een vrouw eigenlijk graag wil blijven werken, uren gaat inleveren.
Argument is dan dat het voordeliger zou zijn, een kinderdagverblijf kost toch alleen maar geld. Maar is dat nu wel zo? Eigenwijs als ik ben, ging ik op onderzoek uit.

Op de site van het Nibud vond ik de WerkZorgBerekenaar. Met deze berekenaar kan je zien wat een andere werk- en/of zorgverdeling nu werkelijk betekent voor je portemonnee. Deze is gemaakt in samenwerking met Women Inc. Dit heb ik uiteraard uitgeprobeerd. Hierbij heb ik een beetje een modale situatie genomen en 2 berekeningen gemaakt.
Waarbij de meestverdienende € 2.750 verdient (40 uur) en de minstverdienende € 2.170 (40 uur). De hypotheek heeft een last van € 9.898 per jaar en de WOZ waarde
is € 240.000.

Het totale netto inkomen bij 40 uur netto is denk ik wel duidelijk. Nu besluit echter de minstverdienende 24 uur (3 dagen) te gaan werken. Gewoon omdat dit lekker is. De ander blijft 40 uur werken. Dan is het inkomen circa € 600 (netto) minder per maand. Dus inderdaad, als je minder gaat werken, hou je minder over. Best logisch 😉

En als ze nu beiden 36 (4 dagen) uur zouden gaan werken? Ze vinden het toch wel leuk om samen tijd over te hebben. Dan is er maandelijks circa € 275 minder aan netto inkomen.

Nu komt er een kindje en deze brengen ze 2 dagen naar het kinderdagverblijf. Gemakshalve heb ik hiervoor 18 uur (2×9 uur)voor opgenomen. Het netto inkomen wordt dan maandelijks circa € 500 lager. Je ziet dat dit niet heel veel verschilt met het inkomen zonder kindje. Toen was er namelijk € 600 minder inkomen.

Maar stel nu dat ze de uren verdelen? Ze gaan beiden 36 uur (4 dagen) werken en het kindje gaat 18 uur naar het kinderdagverblijf. Dan is er maandelijks nog circa € 135 minder aan netto inkomen.

Dit is maar 1 voorbeeld. Het laat je wel zien, dat het niet altijd voordeliger hoeft te zijn om als minstverdienende ook minder te gaan werken. Uiteraard kosten kinderen geld en zal je minder overhouden om te besteden. Maar goed, minder werken kost ook geld. Het loont in ieder geval om toch eens samen te berekenen wat verschillende situaties je kosten of wellicht zelfs opbrengen.

Vind jij deze informatie nuttig? Laat dan een like achter.