d2be Business Coaching

De premies van de zorgverzekeraars zijn bekend. Ook dit jaar ontkomen we er niet aan. Een basis zorgverzekering is verplicht. Maar hoe kies je nou de juiste verzekering? En is het de moeite en tijd waard om te vergelijken? JA ZEKER. Het kan gewoonweg geld schelen. Niets zo snel verdiend, zeker met de lage rente op spaargeld 😉.
Dus JA, vergelijk.

 

 

Zelf hou ik er ook niet van, maar het heeft me tot nu toe elk jaar wel wat opgeleverd. In ieder geval heb ik niet meer uitgegeven dan het jaar ervoor. Ik heb wel enkele tips waar je misschien wat mee kan. Hierbij even een weetje, de dekking voor de basisverzekering is bij elke verzekeraar gelijk en ook het eigen risico. De prijs van de basisverzekering is echter per verzekeraar verschillend en ook de aanvullende dekking en tandartsverzekering

ENKELE TIPS
Lees de diverse vergelijkingssites
Zij geven een duidelijke uitleg over de verschillende polissen (de budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis). Let wel de informatie gaat over de basisverzekering. Lees deze informatie goed door. Een aanvullende- en tandartsverzekering is per verzekeraar verschillend en aan te passen naar je eigen behoefte. Zelf vind ik dit een fijne sites Zorgkiezer of Zorgwijzer

Eigen risico
Deze is standaard € 385. Er zijn zorgkosten die niet ten laste van je eigen risico gaan. Zoals bijvoorbeeld; een bezoek aan de huisarts, kraamzorg, verloskundige zorg etc. Voor andere kosten moet je eerst zelf de nota’s betalen, tot het bedrag van het eigen risico. Het is het overwegen waard om het eigen risico te verhogen. Dit bespaart in de premie. Ga voor jezelf na hoe vaak je, de afgelopen 2-3 jaar, gebruik hebt moeten maken van je eigen risico. Heb je het eigen risico volledig benut? Hoe schat je het komende jaar in? Als je het volledig hebt benut (en ook de zorgverzekeraar heeft moeten uitkeren), is het wellicht niet verstandig het eigen risico te verhogen. Heb je echter het eigen risico niet volledig benut en denk je dat aankomend jaar ook niet te doen, dan kan het lonen om je eigen risico te verhogen.

De aanvullende verzekering
Heb je deze echt nodig? Dit weet je helaas niet altijd van te voren. Maar ga voor jezelf na welke zorg je nou zou willen of toch misschien verwacht. Kijk dan hoeveel premie je dit kost op jaarbasis. Vervolgens ga je na wat het je zou kosten als je het zelf zou betalen. Wat is het verschil? En is het zeker dat je het nodig hebt of niet? Als je deze afwegingen maakt kan je besluiten wel of niet de extra premie te betalen.
Tip; sommige kosten zijn boven een bepaald bedrag ook aftrekbaar van de belasting als je zorgverzekeraar deze niet vergoed. Check de site van de  belastingdienst

Tandartsverzekering
Ook een aanvullende verzekering. Over het algemeen is de vergoeding vaak maximaal
€ 750. Wat kost je dit aan premie per jaar? En hoeveel heb je het afgelopen jaar betaald aan de tandarts?

Collectiviteitskorting
Via je werkgever, sportvereniging of andere maatschappelijke organisaties (vakbond, ANWB etc) kan je vaak een korting krijgen op de zorgverzekering waar zij afspraken mee hebben. Vergelijk altijd echter wel nog met andere verzekeraard. Het hoeft niet altijd voordeliger te zijn. collectiviteitskorting is een site met uitleg hierover en waar je ook kortingen vind waar iedereen recht op heeft.

Premiebetaling
Betaal de premie vooruit. In plaats van per maand, kan je ook per kwartaal of jaar betalen. Dit kan korting opleveren en is altijd nog sneller verdient dan sparen. Indien je veel spaargeld hebt en vermogensbelasting moet betalen, betaal dan de rekening voor het eind van het jaar ineens, je hebt dan minder spaargeld voor de vermogensbelasting.

Zorgtoeslag
Check of je recht hebt op zorgtoeslag. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen, waarbij er ook wordt gekeken naar inkomen en vermogen. In 2017 mag je bruto inkomen niet hoger zijn dan € 27.857 per jaar. Heb je een toeslagpartner, dus doe je samen aangifte? Dan mag jullie inkomen niet hoger zijn € 35.116 per jaar. Daarnaast mag je op 1 januari 2017 niet meer vermogen hebben dan € 107.752. Als je een toeslagpartner hebt mag jullie vermogen samen niet hoger zijn dan € 132.752.
Denk je dat je over 2017 voor zorgtoeslag in aanmerking komt? Dan mag je nog tot 1 september 2018 deze toeslag aanvragen. Kijk op de site van de Belastingdienst

Dus wanneer plan jij tijd in je agenda?

Heb ik je hiermee op weg geholpen? Daar ben ik wel benieuwd naar en zou het leuk vinden als je een like achterlaat.