d2be Business Coaching

Een vraag die me vaak wordt gesteld, en die ik mezelf ook met regelmaat stel 😊. In dit blog ga ik er antwoord op geven.

Inmiddels ben zit ik nu ruim in mijn 2e  ondernemersjaar. In de start werkte ik nog voor een opdrachtgever, maar hier ben ik nu ook mee gestopt. Ik wilde ondernemen om iets minder in een vast stramien te zitten. Bij de opdrachtgever voelde nog steeds als werken loondienst. Mijn eigen stomme schuld, want zij lieten mij zo vrij als maar kon. Maar ik legde mezelf te veel druk op. Het was dan ook tijd om te kijken wat er zou gebeuren als ik voor de volle 100% voor mijn eigen bedrijf zou gaan.

Alleen werken

Toen ik, na het afscheid, de deur uit liep bij mijn opdrachtgever, riepen ze nog: “Deb, je mag altijd nog ff langskomen als je je eenzaam voelt. Wij zeiken je dan wel weer even af, als vanouds😊
Ai, angstig moment. Mijn hele werkzame leven heb ik collega’s om me heen gehad en ik hou enorm van een goede teamspirit. Met elkaar werken naar hetzelfde doel,  met ondertussen enorm veel (onderbroeken)lol. Lol is voor mij erg belangrijk en er moet ruimte voor zijn. Met pijn in mijn hart liep ik dan ook de deur uit. Want nu ging ik echt alleen werken en voor mezelf. Met wie moet ik nu nog lol trappen? Hoe lekker het thuis ook is, flauwe grappen tegen je kat maken is toch anders dan tegen je collega. Die laatste hapt tenminste.

Samenwerken

Gelukkig is er tegenwoordig zoiets als een co-working space. Zelf heb ik mijn plekje gevonden bij #Workmode. Een (flex)werkplek voor mede-ondernemers. Het is anders dan werken met collega’s, want je werkt niet aan het zelfde project/doel. Maar we hebben wel hetzelfde doel. Dat is onze ondernemingen laten groeien. Ik moet zeggen dat het me erg bevalt. Zodra je elkaar beter leert kennen, komt er ook de onderbroekenlol en daarnaast kan je ook goed met elkaar sparren over het ondernemen. Het maakt dat ik me minder alleen voel in mijn ondernemerschap.
Daarnaast heb ik mezelf aangesloten bij een intervisiegroepje en zit ik bij een ondernemersontbijt. Bij beide clubs gaat het erover elkaar op scherp te stellen, te inspireren en te sparren. Erg leuk! Daarnaast heb ik natuurlijk mijn klanten. Dus al met al, ben ik niet heel vaak alleen.

Vrijheid

In loondienst heb ik veel bij bedrijven gewerkt waar het een race tegen de klok was. Overwerk was bijna een verplichting. In het begin had ik dan ook erg veel moeite om de werkuren los te laten. Ik begon alsnog vroeg en stopte laat. WHAAH hoe dom is dat?! Ik wilde juist ondernemen om niet meer volgens een vast stramien te werken. Mijn eigen uren in te kunnen delen en iets minder te racen. In een challenge die ik volgende (een van de honderden) werd de vraag gesteld, hoe ziet jouw ideale werkdag eruit? Een goede vraag. Dus vanaf dat moment sta ik iets rustiger op. Neem ik de tijd voor ontbijt, mijn 7minutes workout (als het lukt), lees ik de krant waarbij ik uiteraard wordt afgeleid door Insta en FB. Mijn werkdag begint dan zo rond 9 uur en is meestal klaar om 16 uur. In die uren werk ik kneiterhard (ik heb geen standje rustig) en daarna is het: Debbie-time! (in mijn hoofd komt nu het deuntje van MC Hammer (Hammer Time) in mij op, voor de jongeren. Zoek het op, krijg je energie van 😊)

Maar hoe bevalt het nou?

Oh ja. Nu, ik geloof dat dat eigenlijk wel duidelijk is. Door te gaan ondernemen ging er een nieuwe wereld voor mij open. Hoewel ik alleen werk, ben ik erg vaak onder de mensen. Ik heb enorm veel nieuwe leuke mensen leren kennen. Daarbij heb ik ook heel veel nieuwe dingen geleerd in de afgelopen periode en kan ik mijn creativiteit kwijt in wat ik doe. Dus ik kan oprecht zeggen: “Het bevalt me supergoed!”.

En als ik deze vraag aan jou stel. Wat is dan jouw antwoord?