Belasting, makkelijker kunnen we het niet maken. Of was het leuker kunnen we het niet maken? ;-) Hoe dan ook het blijft voor veel ondernemers een heet hangijzer. Dit komt omdat er vaak niet duidelijk is hoeveel je nu moet betalen en waarvoor. Maar ook omdat verschillende belastingen met elkaar worden verward.
Meerdere soorten Belasting voor ondernemers
Er zijn meerdere soorten belasting. Zoals o.a.:
- Inkomstenbelasting
- Belasting Toegevoegde Waarde (B.T.W. of ook wel omzetbelasting)
- Vennootschapsbelasting
- Dividendbelasting
- Loonbelasting en Premie volksverzekeringen
De eerste 2 belastingen hebben de meeste ondernemers mee te maken. Soms worden deze twee verschillende belastingen als één gezien. Daarom leek mij het goed om er eens over te schrijven. Let op; het is droge kost. Sorry, maar het is goed om te weten. En ik vind trouwens dat je als ondernemer echt het verschil wel moet weten. En het helpt je ook nog eens om je stress te verminderen. Kennis en Inzicht zorgen nu eenmaal voor rust.
Wat voel jij als er een blauwe envelop op de mat ligt?
Elk jaar krijgen we weer een wegtrekker als de blauwe welbekende envelop op de mat valt. Dit gaat dan, in 9 van de 10 gevallen, waarschijnlijk over de Inkomstenbelasting. Hoe vervelend is dat, elke keer weer die onzekerheid. Moet je nu wel of niet belasting betalen en als je dan moet betalen, hoeveel dan? Maar weet je, het hoeft niet een hele grote onzekere factor te zijn. Het is een kwestie van je erin verdiepen.
Wat is nou Inkomstenbelasting?
Inkomen is geld dat er binnen komt. De belastingdienst verdeeld inkomen in drie categorieen, die ze boxen noemen. Onder elke box valt dan een ander soort inkomen.
- Box 1 Inkomen uit je werk en je huis (denk aan salaris en/of winst)
- Box 2 Inkomen uit aanmerkelijk belang (bijvoorbeeld wanneer je aandelen hebt in een bedrijf)
- Box 3 Inkomen uit sparen en/of beleggen (bijvoorbeeld de rentevergoeding die je ontvangt)
De belasting in box 1 werkt voor ondernemers anders dan voor werknemers. Werknemers betalen deze belasting over hun salaris, en de ondernemer betaalt dit over de winst. Voor een werknemer is het duidelijker wat deze belasting zal zijn. Het salaris staat meestal vast en de werkgever draagt de belasting al af. Voor een ondernemer ligt dat anders. Het is niet altijd mogelijk om van te voren je winst in te kunnen schatten, waardoor het lastig is om te bepalen wat je moet gaan afdragen.
Hoeveel je uiteindelijk aan belasting moet betalen, hangt af van de hoogte van je winst. Je kunt op de site van de belastingdienst deze tarieven terugvinden.
En aftrekposten, wat houdt dat dan precies in?
Wanneer je ondernemer bent, heb je recht op (extra) fiscale voordelen. Je moet dan trouwens wel als ondernemer worden gezien door de Belastingdienst.
Wanneer de Belastingdient je een ondernemer vindt dan heb je recht op de volgende voordelen: (dit noemen zij aftrekposten)
- Zelfstandigenaftrek
- Startersaftrek (indien je starter bent)
- MKB Winstvrijstelling
- FOR (Fiscale Oudedags Reserve, indien je hier gebruik van maakt)
Je mag deze voordelen aftrekken van je winst en over het restant betaal je vervolgens de Inkomstenbelasting. Naast deze belasting betaal je dan ook een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. Dit is een percentage dat jaarlijks wordt vastgesteld tot aan een maximum bedrag. Ook dit kun je teruglezen op de site van de Belastingdienst
By the Way hoe zit het nou met BTW?
Flauw geintje, maar anders wordt het echt alleen maar droge kost ;-) Ben je er nog bij?
Als ondernemer lever jij een dienst of product. Je voegt waarde toe aan de economie en je ontvangt hiervoor geld. Dit is jouw omzet. Hierover moet je belasting betalen. (op enkele uitzonderingen na). Afgekort is dit BTW. Deze bedraagt 21% of 9% over je omzet. Dit klinkt al meer bekend denk ik zo.
BTW staat helemaal los van de Inkomstenbelasting en je ziet het ook niet terug in je Winst en Verliesrekening. Jij spreekt met je klant een prijs af, vervolgens reken je over dit bedrag BTW en verstuur je de factuur met deze bedragen. Op het moment dat je de factuur verstuurt ben je de BTW verschuldigd aan de Belastingdienst. De factuurdatum is leidend.
De BTW betaal je maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. Voor de meesten van ons is dit elk kwartaal
En de BTW die jij betaalt aan anderen, wat gebeurt daarmee?
Zoals jij facturen verstuurt, doen andere ondernemers dat ook. De BTW die jij aan hen betaalt zullen zij ook afdragen aan de belastingdienst. Zo is het circkeltje rond.
Deze betaalde BTW mag jij dan weer in mindering brengen op de BTW die jij verschuldigt bent aan de Belastingdienst. (zakelijke bedragen dan hè?!) Het verschil draag je elk kwartaal af aan de Belastingdienst. Je weet ook precies wat je moet afdragen.
BTW is een beetje een vreemde eend in de bijt. Eigenlijk ben je niet meer dan een depot voor de Belastingdienst. Je bewaart het geld voor hen gedurende een kwartaal. Het is dan ook handig de ontvangen BTW te reserveren, zo kun je het ook daadwerkelijk afdragen.
Wil je hier meer over lezen?
Waarschijnlijk denk je nu in eerste instantie, mhah...nee niet echt. Ik snap dat. Het is ook niet de meest leuke literatuur ;-) Maar toch geef ik je het advies dit wel te doen. Je bent zelfs verplicht als ondernemer van dit alles op de hoogte te zijn. Op de site van de belastingdienst staat alle nodige informatie. En is het dan nog lastig? Bespreek het ook eens met je boekhouder. Wellicht kunnen zij je ook meer inzicht geven en laten zien hoe je tussentijds rekening kunt houden met het betalen van belasting.
En uiteraard mag je ook altijd mij benaderen of een comment achterlaten, wanneer je meer wilt weten over reserveren van geld voor het betalen van deze belastingen en het wegnemen van je stress.