Hoeveel geld moet je opzij zetten voor de belasting als zzper?
18 augustus 2022 

Hoeveel geld moet je opzij zetten voor de belasting als zzper?

Je moet als ondernemer zelf voor het betalen van de Inkomstenbelasting zorgen. En veel ondernemers geeft dit een knoop in hun maag. Want hoeveel moet je nou opzij zetten? Al snel wordt er gezegd dat je 50% opzij moet zetten. Maar is dat wel zo? En gaat dit dan over je winst of over je omzet?

Hoeveel geld zet je opzij voor de belasting als zzper?

Waarom is het nou zo lastig? Omdat de hoogte van de Inkomstenbelasting voor iedereen anders is. Het hangt van jouw persoonlijke situatie af als ondernemer, maar ook in privé. Zoals:

  1. Ben je startende ondernemer? Als startende ondernemer heb je vaak recht op startersaftrek
  2. Ben je ondernemer voor de Inkomstenbelasting? (voldoe je bijv. aan het urencriterium?)
  3. Hoe hoog is jouw winst? Je winst is de basis voor de bepaling van de belasting
  4. Heb je een eigen woning? Je mag dan rente aftrekken van de inkomsten

Voor elke ondernemer is het dus anders.

Hoe bereken je de Inkomstenbelasting?

Om hier een uitgebreid antwoord op te geven gaat wat ver. Maar het is wel goed om een beetje te weten hoe Inkomstenbelasting werkt. In dit blog vertel ik er meer over.

Inkomstenbelasting wordt dus berekend over je inkomen. En als ondernemer bestaat jouw inkomen uit winst. Dit is precies waarom het zo lastig is om te weten wat je nu opzij moet zetten als zzp’er. Want jij weet niet precies wat je winst zal zijn aan het eind van het jaar. Maar. Dit betekent niet dat er een uitgangspunt is. Gelukkig.

Zet een percentage opzij van je omzet

Je omzet heb je wel goed zicht op. Je weet precies hoeveel je aan facturen hebt gestuurd en de betaling ontvang je op je rekening. Om hiervan geld opzij te zetten is veel makkelijker.

We weten dat je Inkomstenbelasting betaalt over je winst. En winst = omzet – kosten.

Stel dat het plaatje voor jou over een jaar het volgende zou zijn:

Omzet                  € 75.000

Kosten                 € 15.000

Winst                    € 60.000

Dan wordt € 60.000 genomen als uitgangspunt voor de belasting. En doorgerekend zou het bedrag aan belasting circa € 15.000 zijn. Ten opzichte van je omzet is dit een percentage van 20% (15.000 / 75.000 = 20) Dat betekent dat je dan van je omzet elke keer 20% opzij moet zetten.

Hoe hoger je winst, hoe hoger dit percentage wordt. En aan de andere kant. Hoe lager je winst, hoe lager dit percentage.

Let op! Waar ik hier praat over omzet, is dat exclusief BTW! 

De tool van Wijzer in Geldzaken helpt je goed om dit te berekenen. Zij geven niet alleen aan wat de inkomstenbelasting zal zijn, maar ook wel percentage je van je omzet opzij moet zetten. Vul hier vooral nu eens je cijfers in tot nu toe. Die haal je uit je boekhouding.

Hoeveel geld zet ik als ZZP'er opzij voor de belasting?

Je gaat dus uit van je omzet. Maar hoe weet je nou hoeveel je dan echt opzij moeten zetten? Je omzet voor het hele jaar weet je niet.

Je kunt dit doen door ruim te gaan zitten. En 30% opzij te zetten van je omzet. Dan zit je redelijk safe. Maar dat maakt wel dat je misschien teveel geld opzij hebt staan waar je andere zaken mee kunt doen in je bedrijf. Je kan overwegen om dan iets minder opzij te zetten.

Hoe dan ook, reken het door:

  1. Bedenk aan de start van het jaar wat je verwacht aan winst.
  2. Bereken met de tool van Wijzeringeldzaken wat het percentage is dat je dan opzij moet zetten.
  3. Wil je op safe zitten, hou dan een iets hoger percentage aan
  4. Check elk kwartaal eens hoe je loopt. Moet je het percentage aanpassen of gaat het goed?

Aan het einde van het jaar heb jij een buffer. En afhankelijk van je privé situatie zal dan uiteindelijk de definitieve belasting worden bepaald. Maar het verassingselement zal minder groot worden dan wanneer je niets opzij zet of veel te weinig.

Benieuwd of dit artikel je helpt. Laat het vooral weten!

Reactie plaatsen