d2be Business Coaching

Een dagje balansen is goed voor je. Even pas op de plaats en de boel weer in evenwicht trekken. Doe jij hier wel eens aan?

Ik denk dat de meesten onder ons dit wel eens hebben gedaan. Het kost soms bloed, zweet en tranen om lekker op gewicht te blijven.
Je wil er goed uitzien en je fit voelen.

Zeg Deb, je hebt toch niet ineens een ander beroep? Nee, zeker niet. Maar ik moest toch iets proberen om je aandacht even vast te houden.
Want uiteraard gaat mijn blog over geldzaken. What else is new? 😉

Eigen kracht

Balans is belangrijk. Niet teveel van het een en niet te weinig van het ander. Zodra er evenwicht is, gaat het goed. Er is ook zoiets bedacht voor je onderneming. En dit heet, hoe bijzonder, de balans 😊 Deze gaat over geldzaken en bezittingen. Ook deze moeten in balans zijn. In je onderneming is geld de motor. Dit geld kan je op eigen kracht bij elkaar hebben verkregen of je hebt het (deels) geleend. Met geld investeer je in je onderneming, om op die manier ook weer geld te krijgen als inkomen en te groeien. Hoe fijn is het dan om te weten hoe jij als ondernemer er voor staat. Te weten dat alles in verhouding is.

Het begin

Zodra je start met je onderneming begin je met investeren. Dit kan in het klein, maar ook groot. Ligt eraan wat je doet. Stel je bent gestart en je hebt als eerste een mooie laptop gekocht. Je hebt hier zelf voor gespaard. Je had ook een auto nodig, want je zit veel op de weg. Deze heb je aangeschaft met spaargeld en ook heb je de bank lief aangekeken, voor een lening. Door te lenen kon je spaargeld overhouden voor eventuele andere investeringen.

Voor het gemak koppel ik er wat bedragen aan vast en zet ik ze even naast elkaar. Zo gaat het
meer leven.
                                                  Bezit                                                                                                                                 Schuld

Auto             €  20.000

Lening auto      € 15.000

Laptop          €    2.000

 

Spaargeld      €  10.000

 
   

Als je deze bezittingen bij elkaar op telt, dan kom je op een bedrag van € 32.000. Hoe ben je nou aan deze bezittingen gekomen? Je hebt € 15.000 geleend voor de auto en je hebt zelf € 17.000 (spaar)geld ingebracht. Dat is bij elkaar ook € 32.000. Pats! Daar heb je je balans! Je zet er wat extra tekst bij en de balans ziet er zo uit:

                                       Bezittingen (noemen ze activa)                                                       Vermogen en schuld (noemen ze passiva)

Auto              €  20.000

Eigen vermogen  € 17.000

Laptop           €    2.000

 

Spaargeld      €  10.000

Lening auto        € 15.000

Totaal            €  32.000

Totaal                € 32.000

Het eigen geld van € 17.000 dat je hebt ingebracht noem je je eigen vermogen. Het leuke is, dat dit gelijk is aan je bezittingen minus de lening bij de bank. (€ 32.000 – € 15.000 = € 17.000).

Voila! Je beginbalans is compleet.

Evenwicht

Wat je nu ziet is als het ware de beginbalans. Hoe het allemaal begon. Je hebt een schuld bij de bank van € 15.000. Stel dat je nu onverhoopt zou moeten stoppen, kan je dan de lening bij de bank aflossen? Jazeker, je kan de auto verkopen en de schuld aflossen. Je houdt dan nog wat spaargeld over. Dus no worries. Heerlijk gevoel toch?!

Om een balans in evenwicht te houden, leg je aan beide kanten evenveel gewicht. Dat is in deze balans niet anders. Aan de linkerkant de bezittingen en aan de rechterkant het geld, het vermogen en/of de lening (alles waar je bezittingen mee tot stand zijn gekomen).

Als je dan uiteindelijk gaat ondernemen, dan veranderd deze balans. Je auto wordt minder waard. Je gaat geld verdienen (winst). Wat doe je met deze winst? Eventueel ga je nog meer investeren of voeg je het toe aan je spaargeld. Ga je meer lenen en/of gebruik je je eigen geld? En nog meer.

De balans zegt iets over jou en hoe je onderneemt. Wat een investering zou kunnen betekenen. Daarnaast zal de balans jou, op elk moment, vertellen of je kan blijven voldoen aan jouw verplichtingen.

En, wat vind jij? Is het tijd om eens een balansdag in te plannen? Wil je dat samen doen. Trek aan de bel!