d2be Business Coaching

Mijn boekhouder zegt….

Hij zegt dat ik geen winst heb gemaakt. Maar ik heb mezelf wel “salaris” uitgekeerd. Hoe kan dat dan?

Lijkt een rare vraag he? Want kan dit wel? Ja, dit kan. In dit geval kwam het door een boekhoudkundige, belastingkundige post, genaamd afschrijving. De klant die deze vraag stelde, zit in een opstartfase en heeft in de start flink wat inventaris moeten aankopen.

Geschiedenis en boekhouden

Twee dingen die ik niet leuk vind 😉. Maar toch even een lesje hierin. Eerst over boekhouden. Als het goed is ken je de winst en verliesrekening. Deze maakt je boekhouder einde van het jaar (of jijzelf) voor de inkomstenbelasting. Of het staat in je boekhoudprogramma en dan kan je het ook zien over de afgelopen periode. Deze Winst- en verliesrekening start met de omzet. Daarna worden er allerlei kosten vermeld die van de omzet worden afgetrokken. Vervolgens houd je de winst over. Dit is eigenlijk een uitleg over wat je bedrijf heeft gedaan over de afgelopen periode. Het is dus ook geschiedenis. Deze winst laat zien wat er over bleef voor jou. Dit kan je hebben opgenomen als “salaris”. Maar het kan voorkomen dat je jezelf meer hebt kunt uitkeren dan de winst.

Kosten zijn niet altijd uitgaven

Hoe dan? Nou, dat ga ik je uitleggen. Onder kosten staan niet altijd zaken opgenoemd waarvoor je ook echt geld uitgeeft. Bijvoorbeeld de kostenpost “Afschrijving”. Dit is een kostenpost voor de Belastingdienst. Wanneer jij bijvoorbeeld inventaris aanschaft voor een hoog bedrag, dan mag dit niet in 1x als kostenpost worden opgevoerd. Deze uitgave wordt dan ook over meerdere jaren verdeeld (bijvoorbeeld 5 jaar) en opgevoerd als kostenpost. Dit jaar en de komende 4 jaar zie jij de kostenpost “Afschrijving” in de Winst- en verliesrekening. Deze post verlaagt jouw winst 5 jaar lang, terwijl je 5 jaar geleden al het geld hebt uitgegeven. De kosten zijn dus niet gelijk aan je uitgaven.

Winst en afschrijvingen

Wanneer de kosten hoger dan je uitgaven zijn, had je dus eigenlijk meer geld te besteden dan alleen de winst. Want de winst en de afschrijving bij elkaar is wat je op kan nemen aan geld. Dit heeft ook een naam, cashflow. Zo kan het zijn dat je jezelf meer hebt uitgekeerd aan “salaris”, dan dat er aan winst is.