d2be Business Coaching

Tegenwoordig heb je nog weinig grip op je geldstromen. Het gaat steeds meer digitaal. We pinnen bij de kassa, boeken geld over met onze bank- app, vragen geld terug via de tikkie-app en verdelen de gezamenlijke vakantiepot via de GRPPY-app. Zelden heb ik nog geld in mijn portemonnee. De glazenwasser staat regelmatig voor niets op de stoep om zijn zuurverdiende centen te collecteren.

Als je als moeder al zoveel moeite hebt met grip hebben op je geld, hoe leer je je kinderen dan met geld om te gaan?

Kinderen krijgen doorgaans rond hun 5e/6e jaar zakgeld. Als ze jonger zijn, is het handig om te starten met een spaarpot waar ze het kunnen potten. Hoe meer centjes hoe beter. Wie herinnert zich dat gevoel niet? Als ze wat ouder zijn is een spaar/betaal rekening handig.

Leer ze budgetteren, dus hun doelen te verdelen. Wat willen ze vrij te besteden hebben en uit kunnen geven aan snoep, klein speelgoed en als ze wat ouder zijn ook aan kleding etc. Wat willen ze daarnaast sparen? Hebben ze doelen? Deze zouden ze kunnen verdelen in een lang of kort spaardoel.

Op dit moment heeft ASN Bank een leuke actie. Kinderen krijgen tot 31 oktober 2017 € 15 kado op hun rekening. Speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Voor tips en hoe om te gaan met sparen is de site van Wijzer in geldzaken handig:
https://www.wijzeringeldzaken.nl/leren-omgaan-met-geld/checklist-zakgeld

Voor het vergelijken van bankrekeningen voor kinderen is deze site handig:
https://www.bankenvergelijking.nl/prive-bankrekening/kinderrekening/