d2be Business Coaching

Zwaar gefrustreerd fiets ik naar huis. Ik heb nog best wat kilometers te gaan. Waarom laat ik het toch altijd zo ver komen? Boos op mezelf, en met een rood aangelopen hoofd, kom ik thuis. Mijn fiets knal ik in de schuur. Mijn man ziet gelijk wat voor bui ik heb en laat mij wijselijk met rust. Daarom hou ik van hem.😊

Die ochtend wist ik al. Mijn fietsband moest echt gecheckt worden op een lek. Ergens zit er een gaatje, want langzaam loopt de band elke keer leeg. Ik denk er natuurlijk alleen aan, op het moment dat ik echt weg moet. Dus de band een klein beetje opgepompt en naar een afspraak gegaan. Tuurlijk, was die band in de loop van de dag weer leeggelopen. Met een bijna platte band fietste ik dan ook naar huis. Een platte band is zwaar fietsen, kan ik je vertellen!. En in Nederland heb je altijd, maar dan ook echt altijd tegenwind. Maakt niet uit welke kant je opgaat. Het was een hel van een fietstocht.

Je weet het van te voren

Nu zit jij misschien lekker in je vuistje te lachen. Zie je mij al voor je, met een rood aangelopen hoofd op standje onweer. Het is ook wel een beetje grappig. Ik heb het echt aan mijzelf te danken. Vooraf kan je al bedenken dat het verkeerd gaat, maar je lost de oorzaak niet op. Je zorgt voor een tussen oplossing. En daar gaat het mis.

Zo zie ik het ook bij ondernemers gaan. Dan lach ik overigens niet hoor. Dan ben ik uiterst serieus. Zij zien in hun onderneming geen lucht wegglippen, maar geld. Eerst hebben ze het niet door, maar later beseffen ze zich dat er stiekem toch geld weglekt. Er zit ergens een “gaatje” maar ze kunnen niet ontdekken waar. Zo lang het goed gaat, wordt er gewoon doorgefietst, euh gewerkt. Zonder de oorzaak op te lossen gaan ze door. Totdat het te laat is.

Dicht dat lek

Er komt een moment, dat een tijdelijke oplossing niet meer werkt. Het geld raakt op. Je kan geld lenen, maar dat is hetzelfde als elke keer lucht pompen in een lekke band. Zoek naar de oorzaak en dicht dat lek. Geld is zooo belangrijk voor je bedrijf. Net zoals lucht belangrijk is in die fietsband. Hoe meer lucht, hoe beter je fietst. Dus hoe meer geld, hoe beter je bedrijf loopt.

Oh dat doet met eraan herinneren. Ik ga nu naar de fietsenmaker! Dicht dat lek. 😉