d2be Business Coaching

Een tijdje geleden bedacht ik me, dat het leuk zou zijn om vrouwelijke ondernemers elkaar te laten inspireren. Over het ondernemerschap,  en wat er bij komt kijken. Daarom ben ik gestart met het interviewen van vrouwen die al langere tijd ondernemen.  Dus lees en hopelijk raak je, net als ik, geinspireerd 🙂

Vandaag stel ik aan julie voor: Sylvia Groen. Sylvia heb ik leren kennen als een vrolijke, spontane en erg behulpzame vrouw. Behulpzaam zijn, ligt ook in haar Aziatische roots. Net als haar beroepskeuze. Zij is eigenaar van het Ont|zorgcentrum in Houten, waar zij ruimtes verhuurt, maar ook zelf haar massagepraktijk (Auri Mani) heeft. Maar laat je niet misleiden, Sylvia is ook zeker een powervrouw. Met haar sprak ik over ondernemen en wat er bij komt kijken. 

Wanneer ben je gestart met ondernemen?
In 2010 ben ik gestart met ondernemen en sindsdien geef ik klachtbehandelende massages. Dit deed ik eerst vanuit huis, maar sinds november 2018 ben ik eigenaar van het Ont|zorgcentrum. Hier heb ik een eigen behandelruimte. Daarnaast verhuur ik behandelruimtes aan andere ondernemers en heb ik een algemene ruimte die ik verhuur voor workshops en bijeenkomsten die te maken hebben met ontzorgen of enigszins een maatschappelijk doel hebben.
Hoe ben je tot deze onderneming gekomen?

Dat is gelijk een goede vraag. Via een lange weg ben ik hier gekomen. Al vanaf dat ik een kleine meid ben, kan ik goed masseren. In de familie- en vriendengroep deed ik dit dan ook vaak om klachten te verhelpen. Dit heeft ook weer te maken met mijn roots. Daarnaast wilde ik heel graag iets met dansen gaan doen, maar een dansopleiding vond mijn moeder geen verstandige keuze. Hier zou ik niet mijn inkomen mee gaan verdienen. Omdat ik ook goed was (en nog steeds ben) in het geven van massages, bedacht ik dat een opleiding tot fysiotherapeut een goed alternatief zou zijn. Maar ook dat werd door mijn moeder afgekeurd. Het was geen opleiding op Universitair niveau. Uiteindelijk ben ik dan ook rechten gaan studeren in Maastricht. Een heel andere weg, en happy was ik dus niet in deze studie. Het had mijn interesse niet en ik presteerde dan ook niet heel goed. Na veel discussie ben ik uiteindelijk naar de HEAO gegaan. Ook dat was natuurlijk geen succes. Het was nu eenmaal niet mijn keuze. Ondertussen leerde ik mijn huidige man kennen en gingen we samenwonen. Met behulp van mijn man en therapeuten en coaches heb ik geleerd grenzen te stellen en mijn eigen weg te kiezen.

Toen ik op een gegeven moment zwanger was van mijn dochter, ben ik gaan nadenken. Ik besloot alsnog mijn HEAO af te maken, om zo wel enigszins een goed perspectief te hebben naar de toekomst. Eenmaal met dit diploma op zak ging ik toch bij mijn moeder in het bedrijf (GGZ) werken en volgde ik ondertussen alsnog opleidingen voor diverse massagetechnieken. Toen het bedrijf van mijn moeder niet meer goed liep, moest ik (gedwongen) weg. Dit hield in dat ik werkloos was, helaas tegelijk met mijn man. Dit was een zware periode, waarbij we de touwtjes aan elkaar moesten knopen. Met hulp van mijn schoonouders zijn we deze lastige periode doorgekomen. Ondertussen was ik gestart met massages geven aan huis. Maar was dit nu wat ik wilde tot mijn 70e? Ik wilde ook iets creëren, samenwerkingen starten met andere ondernemers. Mijn missie is om mensen af te helpen van stress en blij te laten zijn met hun lijf en leven. En ik maakte de stap om mijn droom te verwezenlijken. Ik ging op zoek naar een workshop- en werkruimte. En deze vond ik. Sinds november 2018 is er het Ont|zorgcentrum. Een centrum voor ontzorging in de breedste zin van het woord.

Knap hoe alles je niet heeft weerhouden om je droom te volgen!. Hoe voelt dat nu?
Ik heb veel plezier in wat ik doe. Maar ik durf nog niet goed te genieten. Dat is een aandachtspuntje. Er is angst om te falen, maar ook is er de angst om weer geen inkomen  te hebben. Mijn man roept vaak tegen me dat ik “geld verdienen” een vies woord vind. Een juiste prijs vragen, was dan ook een dilemma. Maar ik realiseer me dat het ook mijn inkomen is. Ook heb ik meegekregen dat een baan je zekerheid biedt en je dan meer zal verdienen. Maar de vraag is of dat mij happy maakt. Zit dit alleen in geld? Nu heb ik wel plezier in wat ik doe.
Hoe reageert je omgeving?
Iedereen reageert anders. De een zit er meer sceptisch in dan de ander. Er is ook best wat veranderd in vriendschappen daardoor. Maar de sceptische mensen hebben er voor gezorgd dat ik ook juist een drive heb om het Ont|zorgcentrum tot een succes te maken. Te bewijzen dat ik toch echt een ondernemer ben. Ook wil ik het goed doen om zo mijn dochter het juiste voorbeeld te geven.
Ondanks je ervaringen heb je wel geïnvesteerd en geld geleend voor je bedrijf?
Ja. Ik besefte dat ik anders mijn droom niet kon neerzetten. Het was wel erg angstig. In eerste instantie durfde ik niet goed. Maar ik had een goed onderbouwd plan en heb de lening beperkt en los zo snel mogelijk af. Dit zorgt voor rust.
Wat heb je geleerd in de afgelopen periode?
Ik heb geleerd om mijn eigen verwachtingen te volgen. Meer te genieten en de zon in je hoofd te laten schijnen. Angst is een verkeerde raadgever en ik moet deze emotie loslaten. Het komt altijd goed. Ook is het belangrijk om in het ondernemen inzicht en overzicht te hebben van je geldzaken. Dit zorgt voor rust. Daarnaast zie ik de noodzaak in van het opbouwen van een buffer.
Wat wil je nog bereiken?
Het Ont|zorgcentrum op de kaart zetten. Dat als je bijvoorbeeld klachten hebt aan je lijf, een burn-out hebt of stress ervaart, dat je dan bij “Het Ontzorgcentrum” moet zijn. Hét instituut voor ontzorgen in de breedste zin van het woord. Ik zou het liefst een eigen pand hebben of laten bouwen, waarin al mijn wensen qua ruimtes kunnen worden vervuld. Ik zal mijzelf dan ook zeker blijven ontwikkelen!
 

Voor meer informatie over het Ont|zorgcentrum zie ook de site www.hetontzorgcentrum.nl. Ben je op zoek naar part-time ruimte als zorgondernemer of voor incidenteel gebruik, workshops etc. Dan is het Ont|zorgcentrum zeker een aanrader. Een erg fijne plek om te Ont|moeten. 

Fotocredits: Bianca de Wit van www.bfoto.nl