d2be Business Coaching

Van huis uit ben ik een miep kniep. Ik denk 10x na over wat ik met mijn geld doe. Ik ben een spaarzaam typje. Ook al weet ik dat geld niet op raakt, ik vind het fijn om geld achter de hand te hebben. In mijn bedrijf is dat anders.

 Mijn spaarzame kant zorgt er wel voor dat ik me bewust blijf van wat ik uitgeef en wat ik moet investeren. Maar ik geef ook makkelijker geld uit. Ik weet gewoon dat veel investeringen juist iets opleveren. Op de korte of lange termijn. Het is noodzakelijk om te kunnen groeien en om te kunnen blijven ondernemen. In mijn bedrijf is duidelijk de gedachte, met geld maak je nieuw geld. Geld is een versterker. En het betekent ook meer “salaris”. Ook niet verkeerd.

De kost gaat voor de baat

Over het algemeen zie ik meer ondernemers makkelijker geld uitgeven in hun bedrijf. Misschien wel ontstaan doordat je overal hoort dat je kosten in je onderneming moet maken. Anders betaal je te veel belasting. Of je hoort dat kost voor de baat uitgaat. Dit zijn beide zaken die kloppen. Maar er is een verschil tussen noodzakelijke kosten en niet noodzakelijke kosten. Net zoals je dat thuis ook hebt. Je zult toch echt je kosten in de gaten moet blijven houden. Want hoe meer kosten jij maakt, hoe minder belasting je betaalt. Maar ook echt minder “salaris” overhoudt en minder geld voor de juiste investeringen. Dat kan niet de bedoeling zijn toch?

Kosten en omzet

Heb jij heel goed in beeld wat je kosten zijn? En als dit zo is, weet je dan ook hoe deze kosten zich verhouden tot je omzet? Stel dat je kosten 40% zijn van je omzet. Dus van elke 100 euro die je verdient gaat 40 euro op aan het betalen van rekeningen. Je verdient wel geld, maar dat kan veel meer zijn door de kosten te verminderen. Dat zou inhouden dat je minder hard hoeft te werken voor hetzelfde inkomen. 

Kijk kritisch

Het kan dus geen kwaad om de kosten in jouw onderneming eens goed onder de loep te nemen. Waar gaat je geld nu eigenlijk heen? En wat doet dat uiteindelijk met het inkomen dat je overhoudt. Zijn deze kosten het je dan waard? Zijn ze noodzakelijk en/of leveren ze je op wat jij wil?