d2be Business Coaching

Er komen op het moment veel stukjes over (werk)stress en burn-out voorbij in het nieuws en op internet. Het schijnt toch bij deze tijd te horen. Laatst hoorde ik dat stress een gedachte is. Dat zette mij aan het denken. 😉 Als het een gedachte is dan is het dus ook te beïnvloeden. Hoewel dit natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan, gaf het mij wel een soort van opluchting. Het houdt namelijk in dat ik mezelf de druk op leg, of laat opleggen. Dan moet het ook andersom kunnen.

Hierbij moest ik denken aan de zin die wordt gebruikt bij Time Management; moet ik dit nu doen? Simpele vraag toch? Maar als je de klemtoon verplaatst, dan heeft deze zin toch een andere betekenis. Let op:

MOET ik dit nu doen? (Is het een kwestie van moeten, is er een noodzaak?)
moet IK dit nu doen? (Moet ik het zelf doen, ben jij de beste persoon om dit te doen of wil je het graag doen?)
moet ik DIT nu doen? (Moet ik ook daadwerkelijk ditgene doen of is er een alternatief?)
moet ik dit NU doen? (Moet ik het perse vandaag/nu doen of kan het ook wel wachten?)
moet ik dit nu DOEN? (Moet ik het perse doen of kan ik het ook gewoon laten?)

Het is een eenvoudige manier van prioriteren en kan ook prima in je dagelijkse leven worden toegepast. Met name nummer 2 is wel een leuke voor ons vrouwen. Want is het niet zo dat wij als vrouw ook heel vaak veel zelf willen doen, gewoonweg omdat we vinden dat we het beter doen? Wat zou er gebeuren als we wat vaker het uit handen zouden geven? Zou er dan niet lucht ontstaan? Ontspan, laat soms ook dingen gaan. Stel je zelf een tijdlang structureel deze vragen, plak het op je spiegel, het beeldscherm op je werkplek, de koelkast of waar dan ook. Maak het je gewoonte en wedden dat het gaat werken?