d2be Business Coaching

Naast je schoenen lopen, zo geen mooie eigenschap. Trouwens je voeten worden vies en het is eeuwig zonde van je mooie hakken. Toch zijn er best mensen die het doen en jij kent vast ze ook. Als ik dan kijk naar het ondernemerschap, zijn het ook degene die praten over hun mooie omzet. Maar wat zegt dat nu eigenlijk? Omzet is ijdelheid. Winst zegt iets meer, maar ook niet alles. Daadwerkelijk geld op je rekening is, naar mijn idee, het mooist. Waarom? Dat ga ik je uitleggen.

Omzet en hoge hakken

Een vriendin van jou heeft van die mooie hakken gekocht. Ze waren wel reteduur met die 300 euris, maar goed een lust voor het oog.  Maar er op kunnen lopen? Ho maar en ze staan dan ook te shinen in haar kast. En eerlijk, heel stiekum moet je er wel om lachen. Ze koopt dus vervolgens ook maar een paar sneakers, dat loopt toch lekkerder. (Duh). Die waren wat meer betaalbaar met hun 100 euro. Ze vindt het zelf ook wel eeuwig zonde van haar shiny hakken en besluit ze op marktplaats te zetten. Brutaal als ze is vraagt ze er 400 euro voor. En tuurlijk! Ze verkoopt ze ook nog eens voor dit bedrag. Zij wel! Triomfantelijk kijken jullie elkaar aan en zeggen; “Zo, die sneakers hebben we voor niets”. (vrouwen logica 😉).

Jij denkt nu; das een leuk verhaal Deb, maar wat heeft dat met omzet en daadwerkelijk besteedbaar geld te maken?  Dat ga ik je nu vertellen. Als het goed is, weet je dat winst de omzet is minus kosten. (In vaktaal zegt men eigenlijk omzet – kosten = winst, maar goed ik vind het leuker om van winst je uitgangspunt te maken 😉)

Waarom omzet niet alles zegt

Verander nu jouw vriendin in een onderneemster. Ze heeft er gevoel voor ook nog 😉. Ze heeft een online winkel in leuke schoentjes e.d.. Jouw vriendin verteld jou dat ze deze dag een lekkere omzet van € 400 heeft gemaakt en verder niets. Jij denkt, sjees lekker hoor! Je gunt het haar natuurlijk, maar zou het zelf ook wel willen.

Dat snap ik. Maar wat zij je niet verteld, is dat het saldo op haar rekening 0 is (er is geen daadwerkelijk geld). Ze heeft de pumps op krediet gekocht voor € 300 (zijn inkoopkosten). Waardoor ze ook dat bedrag rood staat. Vervolgens koopt ze ook nog eens sneakers voor € 100 (=inkoopkosten) en ze stond dus € 400 rood (daadwerkelijk geen geld, maar geleend). De pumps heeft ze vandaag verkocht in haar online shop voor € 400 (= omzet). Dat is mooi, nu is het saldo op haar bankrekening weer 0 en de sneakers staan online nog te koop voor € 200. (=daadwerkelijk nog steeds geen geld)

Je ziet. Deze dame heeft naar jouw idee een leuke omzet. Maar als je hebt opgelet, heeft ze geen geld om uit te geven. Ze moet lenen (rood staan). En hoe zit dat dan met de winst? Je weet winst = omzet – kosten. Als je kijkt naar dit verhaal, dan is de winst € 100 ( = € 400 omzet- € 300 kosten), maar er is daadwerkelijk geen geld. De winst is eigenlijk ook een begrip.

De winst is in deze dus eigenlijk ook een begrip. Ze heeft inderdaad een mooie omzet en winst gemaakt, maar ze zal jou pas op een etentje kunnen trakteren als ze de sneakers heeft verkocht. Dan heeft ze weer geld om te besteden. Haar winst is dan € 200 (€ 600 omzet – € 400 kosten) Met de andere kosten die er bij komen kijken hou ik dan nog rekening he?.

Dus ga in je onderneming uit van het geld dat je daadwerkelijk te besteden hebt. (in het engels; Cashflow). Hiermee kan je daadwerkelijk investeren, jezelf “salaris” en uiteindelijk winst uitkeren.