Ondernemer en hypotheek
Wanneer je op internet struint, kom je al snel allemaal verhalen tegen dat het maar lastig is om als ondernemer een hypotheek te krijgen. Banken werken niet mee, zijn star en te voorzichtig.

Ondernemers kijken anders dan banken

Er zullen zeker banken zijn die wat minder prettig in de wedstrijd zitten. Maar met mijn ruime ervaring als financieringsadviseur, weet ik dat we als ondernemer doorgaans rooskleuriger naar ons bedrijf kijken dan banken dat doen. Als ondernemer neem je risico, heb je vertrouwen in je bedrijf en durf je vooruit te kijken.

Waar banken risicomijdend (moeten) zijn. Wanneer zij je geld lenen, willen ze ook de zekerheid hebben dat je de lening kunt betalen. Er zal dus voldoende geld en soms een onderpand beschikbaar moeten zijn hiervoor. Al dan niet met een goed onderbouwd plan. Zij kijken dan grotendeels achteruit. Naar het verleden.

Banken denken niet mee

Hoewel het gevoel is dat banken niet meedenken, ben ik het daar niet mee eens. Oké. Uitzonderingen daar gelaten, maar veel banken willen echt wel meedenken. Veelal ligt het probleem bij de ondernemer zelf.

Je cijfers laten zien dat je een bepaalde levensstijl hebt. Of dit nou eerlijk is of niet.

Er is vaak een te kort aan cash. Daadwerkelijk geld op de rekening. Je kunt als ondernemer best een mooie omzet draaien en winst hebben. Maar als er vervolgens weinig geld op de rekening staat, dan wordt het lastig aantonen hoe jij nu alles betaalt en hoe je dat in de toekomst wilt doen. De bank ziet graag een financieel stabiel bedrijf.

Ook zijn er veel ondernemers die een goede winst hebben, maar daar geen "salaris" van hebben uitgekeerd aan zichzelf. Dan lijkt de winst mooier dan dat deze in werkelijkheid is. Als ondernemer zul je jezelf serieus moeten nemen en een (marktcomform) salaris uit je bedrijf moeten halen en daarnaast winst draaien.
Of er wordt goed winst gemaakt, een salaris uitgekeerd. Maar uit alles blijkt dat al het geld op wordt gesnoept. Er wordt geen vermogenin het bedrijf en/of in privé opgebouwd. En dat is op zich niet perse direct een probleem. Maar wanneer jij fors winst maakt in je bedrijf, bijvoorbeeld een lage hypotheek hebt en toch al het geld eruit vliegt. Dan geef je niet echt het gevoel dat je de hogere hypotheeklasten kunt dragen. Je zal dan een aanpassing moeten doen in je levenswijze. Niet iedereen kan, of wil, dat.

Hoe ziet het er bij jou uit?
Wanneer je een hypotheek wilt aangaan. Wees je dan bewust van deze zaken. Zorg dat je bedrijf financieel gezond is. Je jezelf als ondernemer een goed salaris uitkeert en een buffer opbouwt voor investeringen etc. Dan zal een bank al anders kijken naar jouw aanvraag.
Reactie plaatsen