Was 2020 werkelijk zo slecht voor jou als ondernemer?
20 januari 2021 

Was 2020 werkelijk zo slecht voor jou als ondernemer?

Ondanks deze vervelende tijd ga ik toch de knuppel in het hoenderhok gooien. Overal zie ik berichten voorbij komen van ondernemers die door Corona in de shit zitten. Er valt omzet weg of de omzet komt binnen met pieken en dalen. Grote kans dat jij ook nu in een vervelende situatie zit, waar je echt niet blij van wordt en stress geeft. Toch durf ik te stellen dat er best wat ondernemers zijn die niet door Corona in de shit zitten. Maar dat het de druppel is die de emmer heeft doen overlopen. Oei... het is eruit. 

Zal ik wel, zal ik niet?

Eerlijk gezegd heb ik heb er (te) lang over nagedacht of ik dit wel zou gaan schrijven. Want er zullen mensen zijn die boos worden als ze dit lezen en jij misschien nu ook. Maar wacht nog even met je boze reactie, haal diep adem en schakel in standje neutraal. Ik heb echt wel een goed punt. Lees gewoon eens onderstaande vragen. En onthoud, het komt echt uit een goed hart. Oké? Klaar? Komt ie:

Hoe zien je cijfers eruit?

 1. Was je omzet en winst in 2019 voldoende?
 2. Hoe tevreden was je over 2019 en wat was je plan voor 2020?
 3. Hoe zien deze cijfers over 2020 uit?
 4. Wat zijn de verschillen tussen 2019 en 2020 in omzet, kosten en winst?
 5. Waren de kosten in beide jaren in verhouding goede verhouding tot de omzet?
 6. Had jij een buffer van circa 3 maanden ten grootte van jouw vaste kosten? Kon je minimaal 3 maanden al jouw kosten blijven betalen als je geen omzet zou hebben

En wat doet dit er nou toe?

Zeker als je geen centen meer hebt, dan is dit toch duidelijk? Lees toch nog even door want, zoals beloofd, vertel ik je waarom ik dit vraag. 

 1. Het kan zijn dat je in 2019 al niet echt tevreden was met je cijfers. Misschien was er wel omzet, maar nog niet voldoende en hield je onder aan de streep te weinig over.

 2. Wanneer je deze conclusie trok, maar er vervolgens niet mee aan de slag bent gegaan. Dan zou 2020 niet heel anders worden.

 3. Weet je hier geen antwoord op? Dan kun je niet weten hoe 2020 feitelijk was. Je vaart op gevoel. Er zijn flink wat ondernemers die meer omzet hebben gedraaid dan in 2019, maar alsnog een rot gevoel hebben.

 4. Pas wanneer je de cijfers (feiten) naast elkaar legt kunt je weten of je gevoel klopt. Die ondernemers die meer omzet hadden, maar toch een kutgevoel, hadden bijvoorbeeld meer kosten gemaakt. Of zichzelf teveel 'salaris' uitgekeerd,of hadden geen buffers waardoor ze de pieken en dalen niet konden opvangen terwijl de lasten doorliepen.

 5. Het is handig om te kijken of je kosten in verhouding zijn tot je omzet. Hoe meer kosten, hoe minder winst. (en dus minder inkomen) Sommige ondernemers maken kosten die eigenlijk niet passen bij de omzet die ze draaien. Was dat in 2019 al zo en dit jaar niet anders dan gaat er iets niet goed. Als argument wordt dan ook wel gegeven dat het een investering is. Dat kan natuurlijk, een investering zal dan wel op enig moment meer omzet moeten opleveren. Wanneer dit niet zo is, dan zijn het kosten.

 6. Wanneer je geen buffers hebt, kan je zomaar ineens achter de feiten aanlopen. Zeker als je vaker pieken en dalen hebt in je omzet. Nu hebben we wel een hele rare situatie met Corona en degene die al maanden geen omzet draaien (evenementen-, reis-, horecabranche etc) en grote vaste kostenposten hebben, die raken goed in de problemen. Maar bij bedrijven waarbij de omzet nog enigzins binnenkomt of minder regulier, en de vaste kosten niet hoog zijn, was het met een buffer al grotendeels of zelfs helemaal op te vangen.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap echt wel dat dit niet voor iedereen geldt en dit niet lang meer zo kan doorgaan. Maar er zijn echt wel uitzonderingen.  Denk je nu fuckerdiefuck ze heeft wel een puntje? Dat ben je bent niet de enige. Maar beloof me dan wel dat je de degene bent die er wat aan gaat doen  En ja, nu mag je reageren ;-)

Reactie plaatsen