Wat is brutowinst?

Cijfers zijn al zo lastig en dan worden er ook nog allerlei verschillende termen gebruikt. Waar jij je bezig houdt met de omzet en winst, wordt er ineens gesproken over brutowinst. Wat is dan die brutowinst precies? En waarom is het belangrijk om dit te weten? Dat ga ik je in dit blog uitleggen.

Wat is brutowinst?

Veel bedrijven moeten kosten maken om omzet te kunnen genereren. Denk aan een winkel, een webbouwer, een schoonheidsspecialiste. Zonder inkopen kunnen zij geen producten verkopen of hun dienst leveren en zullen zij geen omzet draaien.

De omzet die wordt gemaakt min deze inkopen is de brutowinst. Het wordt ook wel brutomarge genoemd.

Lees in dit blog meer over marge en hoe je dat berekent 

Hoe bereken je de brutowinst?

Om de brutowinst te berekenen moet je je omzet (verkopen) weten en de inkoopprijs. Deze gegevens kun je o.a. uit je boekhoudprogramma halen. 

Stel dat je een product hebt dat je verkoopt voor € 500 en je koopt dit in voor € 100.
Wanneer je er dan 100 hebt verkocht, is je omzet € 50.000. De inkoop hiervoor was € 10.000. Dan is je brutowinst € 50.000 - € 10.000 = € 40.000.   

Lees ook eens dit blog over de winst en verliesrekening

Waarom is de brutowinst belangrijk?

Het is belangrijk om te weten wat je brutowinst is.

👉Je weet wat er beschikbaar is voor je verdere kosten.
 Je moet eerst inkopen om te kunnen verkopen. Dan wil je weten wat je hieraan overhoudt om alle andere kosten te kunnen betalen. Denk aan huur, personeel, software enz. en je wilt er winst aan overhouden. De brutowinst is eigenlijk de echte omzet van je bedrijf.

👉Je kunt bepalen of je voldoende verdient aan je producten. Is de marge goed? Hou je van de brutowinst, na aftrek van alle andere kosten, genoeg over aan winst?

👉Je kunt je bedrijf vergelijken met je ‘collega’s’ in jouw branche. Wat hebben zij aan brutowinst (marge) en wat zijn hun overige kosten t.o.v. de brutowinst?

Zorg dus dat je inzicht krijgt in je brutowinst, het zal veel inzicht geven over hoe jij onderneemt.

Hulp nodig? Vraag een Cash Scan aan, dan lopen we er doorheen en krijg je concrete tips hoe je dit kunt verbeteren.

 

Reactie plaatsen