Wat is het nut van doelen stellen?
14 juli 2020 

Wat is het nut van doelen stellen?

'Het geeft mij alleen maar stress, dus ik stel mijzelf geen doelen.' Was een reactie van een ondernemer, toen ik vertelde dat ik dit altijd meeneem in mijn traject met klanten. Daarna kwam er ook nog de opmerking 'Ik ben er ook veel te druk voor. ' En tja, hoe zou dat nou komen?

 

Zonder doel geen richting

Een doel stellen klinkt voor veel, met name vrouwelijke, ondernemers zo zakelijk. Op een of andere manier, bestaat er het idee dat het om keiharde targets gaat. Dat kan natuurlijk, maar hoeft echt niet. Een doel kan ook zijn je hetzelfde wil blijven verdienen in 20 uur in plaats van 30 uur. Of dat je iets wil hebben geleerd. Een doel zorgt ervoor dat je kunt bepalen welke acties er nodig zijn en wie of wat je nodig hebt om het doel te kunnen bereiken. Je kunt dus een gericht plan maken, dat er ook nog eens voor zorgt om je doel te halen. Het zorgt voor focus in je bedrijf of in je privéleven.

Je hebt het te druk. Maar waarmee eigenlijk?

Hoe vaak laat jij je meetrekken door een enthousiaste mede-ondernemer om iets samen te gaan ondernemen. Jij zegt vol enthousiasme 'Ja, leuk!' En vervolgens wring jij jezelf in allerlei bochten om mee te kunnen doen of te helpen. Want eigenlijk heb je er geen tijd voor. Of misschien betrap je jezelf erop dat je met van alles bezig bent, maar niet precies weet waarvoor. Denk eens aan al die webinars die je hebt gevolgd. Hoe vaak heb jij ze in je agenda gepropt, tussen je afspraken door, zodat je gestresst je week door bent gegaan? En dat je ook nog tot de conclusie kwam dat je eigenlijk alles wel wist? Al deze acties raak je in verzeild omdat je geen doel hebt. En zonder doel weet je ook niet wat nu wel prioriteit heeft en wat niet. 

Een doel zorgt voor rust in je hoofd

Irritant hè? Achteraf denk je, dit overkomt mij niet nog een keer. Om na een tijdje weer in dezelfde kuil te vallen. Hoe dan? Je wist zo zeker dat het niet meer zou gebeuren. Heb je dan geen ruggegraat? Jawel, die heb je vast wel. Bij de een is die wat meer flexibel dan bij de ander ;-).  De reden dat je geen keiharde 'nee' uitroept, is omdat je niet weet waar je prioriteit ligt. En dan maak je niet de juiste keuzes. Maar hoe je dit dan wel? Ja, toch echt door jezelf een doel te stellen. 

Met een doel maak je de juiste keuzes

Daar waar jij nog denkt aan targets, denk ik aan gefocust werken, juiste prioriteiten stellen, keuzes kunnen maken en 'nee' kunnen zeggen tegen zaken (al dan niet met een reden). Juist een doel zorgt voor rust in je kop. Wanneer jij weet waar je naar toe wil, weet je ook wat je daar niet gaat brengen en waar je dan hardop 'nee' tegen moet zeggen. 

Reactie plaatsen